Európai mezőgazdaság – hol a hangsúly?

A A

Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint (2013– 2020) egyenletesen nőhet Európa mezőgazdasága az előttünk álló években. A fellendülés motorját a világkereslet növekedése adja meg a tej-, sertés- és élőállat ágazatban. A növénytermesz-tés is pozitív kilátásokat tudhat magáénak kiváltképpen a bioüzemanyagok iránti kereslet élénkülése végett. Az EU elsődleges célja, hogy a közúti közlekedésben a bio hajtóanyag értékesítés a teljes forgalom 8,5%-át tegye ki. A kereslet felfutásához pedig a kínálat bővítése is szükséges: a bio üzemanyaggyártás a jelenlegi 11,3 millió tonna/év szintről az előrejelzett periódus végére (2020) 18,6 millió tonna/évre futhat fel.
Az EB ugyancsak tájékoztat, hogy a húsfogyasztás „győztesei” a szárnyasok lehetnek a közeljövőben. Ugyan Európában még mindig a sertéshús fogyasztás a legnagyobb (31,8 kg/fő), ám növekedési tendenciája megrekedt. A szárnyashúsok évi termelési szintje viszont folyamatosan bővül, múlt évben például 0,8%-kal. Így nemcsak a hazai fogyasztásban, hanem az export piacokért folytatott versenyben is a csirke és pulykahús lehetnek a győztesek. Az exportpiacok pedig a világkereslet növekvő hatására egyre szélesebbek, például Kínába és az arab országokba 2020-ra 15%-kal nőhet a húskivitel.

A A