Ma már nem illik csodálkozni semmin. Így azon sem, hogy az amerikaiak megint kiagyaltak valamit, s lehet, hogy nem is rossz dolgot. New York felhőkarcolóin megjelentek a több hektárnyi beültetett tetők. Állítólag évi 20 ezer kiló zöldség és gyümölcs termett a legutóbbi tető szezonban. Ez az igazán friss élelem, mégpedig a fejünk felett, ill. odaát Brooklyn kellős közepén.
Az új amerikai városi divat talán egy értelmes folyamat kezdete. Gondoljunk csak bele, mennyi logisztikai és technológia gondot okoz a friss áru 5–10 milliós metropoliszokba való szállítása és terítése. S ez a megállíthatatlannak tűnő urbanizációval csak egyre nehezebb lehet. Nem tudni pontosan, hogy a fentebb jelzett mennyiség mekkora részt jelent az egész éves fogyasztásból, mindenestre nem jelentéktelen mennyiség. A zöldséges tető technológia célja tehát nem lehet más, mint gyorsan, pontosan, tartósítószer nélküli friss zöldséget és húst (?) tenni a városlakó asztalára. Jó érv az évekre tartósított élelmiszerek elleni hadjáratban; gondoljunk csak a hazai szuper bádogáruházak polcaira.
Az egészség mindenek előtt! Ez motiválta az ötletadókat, s ma már számos utánzó található Nyugat-Európában és a Távol-Keleten is. Nyilván további motiváció volt a tető zöldségesek számára az áru terítésének anyagi oldala. A helybéli logisztika egyértelműen olcsóbb, bár a jobb módúak azonnali szállítás igénye, a bio-, és organikus ételek jellegzetes árfelhajtása lehet, hogy egalizálja az anyagiakat. Megnyíltak az első tető-farmos éttermek is, amelyek folyamatos rendelésekkel tarthatják életben a mozgalmat. A mánia mára valóság lett. Igaz, hogy egyedi technológiát (könnyűszerkezetes állványrendszer, minimális talajhasználat) kellett kialakítani, de ezt is megoldották, s ma már madártávlatból szemlélik a város életét a városi gazdák.
Ott termelj, ahol meg is eszed; azt hiszem ismerős a józan paraszti gondolat. A tető farm tovább fejlődik; nemcsak a talaj adhat támaszt a növénynek, hanem tám-rendszeres tápoldatban és azzal átitatott, könnyűsúlyú támasz anyagokban (kőzetgyapot, perlit) is megnőhet az uborka, meg a paradicsom, meg a többiek. Az ún. hidroponikai rendszerek előnye még a gyorsabb érés, a teljesen elhagyható, vagy jelentéktelen permetezés, lényegében az egészségesebb, olcsóbb és frissebb ennivaló. A jó szemű kereskedők a zöldség tetők közelében meg is nyitották az első éttermeket, s nyereségesen működnek, sőt van, aki saját zöldség farmon gazdálkodik a magasban. A lecke fel van adva, s nemcsak hegedűs lehet a háztetőn, hanem zöldséges is. Budapesten is lesz városi mezőgazdaság?
Agrár Élet Magazin