Az élet rendje az étel rendje

A A

Első alkalommal kapnak külön területet a húspótló készítmények az IFFA szakkiállításon

A „Rethinking Meat and Proteins” mottóval startoló, a húsipar és alternatív fehérjeforrások köré épülő IFFA 2025 szakvásár számos innovációval és optimalizált kiállítási koncepcióval várja a kiállítókat és a látogatókat. Még regisztrálhat kiállítóként a hús- és fehérjeágazat vezető ipari rendezvényére!

IFFA 2022

Világszerte növekszik a húsfogyasztás, bővül a kényelmi élelmiszerek köre, és a hústermékek feldolgozottsági aránya is emelkedik. Ez jó hír, mind a húsipar, mind pedig a kereskedelem számára, hiszen az általuk létrehozott érték is növekedési pályán van. Az intenzív piaci verseny azonban minden piaci szereplőre nagy nyomást gyakorol. A húsipari gépek gyártói ezért higiénikusabb, hatékonyabb és gazdaságosabb berendezéseket fejlesztettek ki, amelyek többek között a bérköltség lefaragásában is segítenek. Nem kis tételről, hanem a versenyképességet alapvetően meghatározó költségtényezőről beszélünk: Németországban a diszkontok működési költségének 3 százalékát „okozzák” a dolgozók, a pultoknál is kiszolgálást nyújtó szupermarketekben ez már 18–27 százalék, a hentesáru-szaküzletekben pedig 27–42 százalék az arány.

Vezető nemzetközi szakvásárként az IFFA háromévente hozza össze a globális hús- és fehérjeipar szereplőit, egyedülálló platformot kínálva az ipari, kereskedelmi és kézműves szektor döntéshozóinak. A kiállítás fókuszában az automatizálás és a digitalizáció, az energiahatékonyság és az erőforrás-takarékos termelés állnak. A vágóhidak részéről a minőség, a helyi termékek, a fenntarthatóság és az állatjóllét témakörei számíthatnak kiemelt érdeklődésre. Az új vásárlói csoportokat innovatív koncepciókkal kell megszólítani az értékesítés helyén, ami szinten górcső alá kerül az IFFA 2025 szakkiállításon.

A nemzetközi hús- és fehérjeipar 2025. május 3 – 8. között Frankfurtban tartja meg soron következő csúcstalálkozóját az IFFA – Technology for Meat and Alternative Proteins szakkiállításon, a visszajelzések szerint mintegy 900 kiállító részvételével – nem utolsó sorban a fent leírt árharcra adott válaszok megvitatásával.

„Az elmúlt néhány hónapban számos új ötletet dolgoztunk ki iparági partnereinkkel együtt – jelentette ki Johannes Schmid-Wiedersheim kiállításigazgató az IFFA új, jövőbemutató koncepciójával kapcsolatosan. – A legfontosabb változások egy adaptált kiállítási koncepcióhoz és a New Proteins témakör külön kiállítási területéhez kapcsolódnak. Az IFFA 2025 mottója pontosan fejezi ki víziónkat; együtt kell működnünk az élelmiszer-termelés intelligensebbé és fenntarthatóbbá tételén.

Optimalizált csarnokkiosztás

Az új csarnokelrendezéssel az IFFA a termékkínálat bővülésére reagál, és még szorosabban kapcsolja össze az egyes feldolgozási szakaszokat. A csarnokok öt fő területre oszthatók:

  • Feldolgozás
  • Csomagolás
  • Értékesítés és szaktudás
  • Hozzávalók
  • Növényekből vagy sejttenyészetekből készült alternatív fehérjék

Az IFFA magját alkotó termelési és feldolgozási szegmensek továbbra is a 8., 9. és 12.0 csarnokokban kapnak majd helyet, a 12.1-es csarnokban pedig most először kapnak helyet együtt, egy helyen a csomagolási, robotikai és automatizálási szektor kiállítói. A 11.0 csarnokban az új terület, a New Proteins kerül bemutatásra; a megfelelő összetevők beszállítóin kívül itt lesznek láthatók a fehérje extrakcióra, texturálásra és fermentációra, valamint a termesztett hús előállítására szolgáló gépek és rendszerek. A kiállítási programot a kutatás-fejlesztés világának releváns intézményei, startupok, egyesületek és szakértők egészítik ki, akik az új fehérjék témakörében adnak majd felvilágosítást. Egy csarnokszinttel feljebb, a 11.1-es csarnokban az alapanyagok, fűszerek, segéd- és adalékanyagok beszállítói mutatják be újdonságaikat.

Növények, rovarok, laborok – hódítanak a húspótlók a húsipari világkiállításon

Rohamosan fejlődik a fehérjék világa, a klasszikus hús mellett új termékek jelennek meg. A Messe Frankfurt ezt a sokszínűséget az IFFA 2025 új látványvilágában is megjeleníti. A vizuális élmény az ínyenc kényeztetés, az alternatív fehérjék, az innovatív összetevők, a kutatás és a tudomány témaköreit járja körül. A vegán trendek mellett a laborban „növesztett” húsok és a rovarfehérjék is megtalálhatók lesznek a csarnokokban. Kisebb, de dinamikus piacról beszélünk; az alternatív fehérjék piaca éves szinten kétszámjegyű növekedést mutat, és láthatóan válságálló.

A húsfogyasztási alternatíva keresésének egyik motorja – a vágóhidak etikai kérdései mellett – a fenntarthatóság kérdése. A környezetvédelem sokáig nem volt annyira fontos szempont, napjainkban azonban tanulmányok százai szólnak a marhahús előállításának a felhasznált erőforrások és a tápérték arányában gazdaságtalan voltáról. Egy hamburgerhús (kb. 120 gramm) előállításához ugyanis 3 kiló takarmányra, 200 liter vízre és 7 négyzetméter legelőre van szükség. Az etetéshez és szállításhoz 1 000 kJ energiaigény és 6 kg szén-dioxid-kibocsátás társítható. Egy kiló marhahús előállítása tehát annyi szén-dioxid kibocsátását okoz, mint amennyi egy átlagos európai gépkocsi emissziója 250 km-es távolságon.

Érdeklik a további számok vagy az állatok tartási körülményei miatt egyre gyakoribbá váló betegségek és az antibiotikum használat? A válaszokat megtalálja 2025. május 3. és 8. között Frankfurtban, az IFFA szakkiállításon!

Nyomdagépek Lengyeltótiból – nincs húsipari kiállítás magyarok nélkül

Nyomdagépekre a húsiparban is szükség van. Az 1993-ban alapított Varga-Flexo Kft. számára a magyar piac már régóta kicsinek számít, ezért az export felé fordult. A szinte a Varga-Flexo profiljára szabott düsseldorfi Drupa kiállítás volt az első választásuk  a külpiacok elérésére, ami olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 2016-ban az IFFA szakkiállítással is próbát tettek. Ez a kísérlet is kifizetődött, így a Varga-Flexo Kft. az IFFA visszatérő kiállítója lett. A céggel természetesen 2025-ben is találkozhatunk majd, a 12.1 csarnokban.

Magyarországi kiállítók az IFFA 2025 kiállításon
Varga-Flexo Kft. Flexonyomógépek, tekercsvágók, laminálók gyártása 12.1 csarnok, B24. stand

Jöjjön el Ön is!

Az IFFA 2025 kiállításon történő részvétellel kapcsolatos összes információ itt található:

Váljon kiállítóvá! (messefrankfurt.com)

A Messe Frankfurt négy kontinensen négy szakvásárral segíti az élelmiszeripar dinamikus növekedését. Az ágazat Argentínában, Thaiföldön, az USA-ban és Németországban találkozik. A világ minden tájáról érkező szakértők trendeket és innovációkat mutatnak be a nemzetközi vásárokon.

További információ: www.food-technologies.messefrankfurt.com

Az IFFA szakiállítás már a látványvilágában is bemutatja a fehérjék teljes spektrumát – Forrás: Messe Frankfurt Exhibition

Az IFFA szakiállítás már a látványvilágában is bemutatja a fehérjék teljes spektrumát – Forrás: Messe Frankfurt Exhibition

IFFA szakkiállítás

Technology for Meat and Alternative Proteins Frankfurt am Main

  1. május 3–8.

www.iffa.com

A A